نصیبه سجادی ـ خبرنگار: ایستگاه صلواتی ساخته شده با جعبه‌های مهمات، قایق جنگی کوچکی آرمیده در کنار در ورودی و پرچم‌های افراشته در گوشه وکنار، هر تازه واردی را به یاد جبهه و سال‌های دفاع‌مقدس می‌اندازد.

فریده صاعلی

بر بالای سردر شیشه‌ای ساختمان عبارت «فرهنگسرای‌رضوان» خودنمایی می‌کند. یک فرهنگسرا آن هم درست در دل بزرگ‌ترین آرامستان کشور و کنار قطعه شهدای انقلاب اسلامی و دفاع مقدس. این ساختمان تا سال۱۳۸۸ به‌عنوان آشپزخانه و سالن غذاخوری مورد استفاده قرار می‌گرفت، اما از حدود ۱۰سال قبل مسئولان برآن شدند تا کاربری این ساختمان را تغییر دهند و در نهایت این بنا اسفند سال ۱۳۸۹ به فرهنگسرایی تبدیل شد که مهم‌ترین هدف ایجاد آن، سرکشی و ارائه خدمات فرهنگی به خانواده‌های شهدا بود، اما از شهریور سال گذشته با تغییر مدیریت این مرکز فرهنگی، رویکردهای آن هم به فراخور نیاز مردم تغییر کرد، به‌طوری‌که اکنون این فرهنگسرا به اهالی ۲۲ روستا و محله‌های محروم جنوب پایتخت خدمات فرهنگی و آموزشی ارائه می‌کند. برای آگاهی از برنامه‌های آموزشی، فرهنگی و تفریحی فرهنگسرای رضوان سراغ «فریده صاعلی» مدیر فرهنگسرا رفتیم تا به چند پرسش ما پاسخ دهد.

چه شد که تصمیم گرفتید برنامه‌های فرهنگسرای رضوان را از بهشت زهرا(س) تا روستاها توسعه دهید؟
زمانی‌که مسئولیت این مرکز به من محول شد، بعد از نیازسنجی اولیه متوجه شدم این مرکز اگرچه در محدوده بهشت زهرا(س) قرار گرفته، اما محله‌ها و روستاهای محروم زیادی در اطراف آن وجود دارد که از نظر خدمات فرهنگی و آموزشی با کمبودهای بسیاری مواجه هستند. فرهنگسرای رضوان از نظر فضا و امکانات قابل مقایسه با سایر فرهنگسراها نیست، اما به هر حال یک ظرفیت است. به همین دلیل تصمیم گرفتم فعالیت‌های این مرکز فرهنگی را از حالت تک‌بعدی خارج و طیف گسترده‌تری از مخاطبان را جذب برنامه‌های این مرکز فرهنگی کنیم. اکنون علاوه بر محله‌های محروم کهریزک و باقرشهر، ما به ساکنان ۲۲روستای محروم در حاشیه ری هم خدمات آموزشی و فرهنگی ارائه می‌کنیم و البته در کنار این فعالیت‌ها از هدف اولیه ایجاد این مرکز یعنی سرکشی و ارائه خدمات به خانواده معظم شهدا هم غافل نشدیم و این برنامه‌ها همچون گذشته ادامه دارد.  
یکی از اقدامات ویژه، راه‌اندازی کتابخانه در این مرکز فرهنگی است. این کتابخانه تا چه حد توانسته پاسخگوی نیاز مخاطبان باشد؟  
این کتابخانه اگرچه وسعت‌ زیادی ندارد، اما با توجه به نبود مراکز فرهنگی، دستاورد خوبی است. کتاب‌های متنوعی فراهم کردیم که اهالی محله‌ها و روستاهای محروم می‌توانند از آنها استفاده کنند و خوشبختانه استقبال خوب مردم ما را حسابی دلگرم کرده است. در کنار راه‌اندازی کتابخانه تلاش کردیم فرهنگ کتابخوانی را هم‌ ترویج کنیم. به‌عنوان مثال در روزهای تعطیل جمعی از همکاران‌مان با اتوبوس، کتاب و برنامه‌های شاد فرهنگی سراغ مردم روستاها و محله‌های محروم می‌روند و برنامه‌های متنوعی چون مسابقه کتابخوانی، تندخوانی کتاب و... را برگزار می‌کنند.  
برنامه‌های آموزشی  فرهنگسرا هم فعال شده است؟  
بله. بعداز نیازسنجی‌های انجام شده متوجه شدیم یکی از مهم‌ترین خلأ‌هایی که در محله‌ها و روستاهای اطراف وجود دارد؛ آموزش است. براین اساس برگزاری دوره‌های آموزشی قرآنی و هنری را آغاز کردیم که خوشبختانه این برنامه‌ها با استقبال خوب مردم مواجه شد و اکنون به دنبال توسعه برنامه‌های آموزشی هستیم.
همان‌طور که خودتان هم اشاره کردید، بیشترین مخاطبان شما از بین ساکنان روستاهای اطراف شهرری هستند، در حالی‌که فرهنگسرای رضوان در بهشت زهرا(س) و دور از بافت مسکونی واقع شده است. آیا همین مسئله دسترسی این افراد به مرکز را دشوار نمی‌کند؟

ما منتظر نمی‌مانیم تا مردم به سراغ ما بیایند، بلکه ما به طرف آنها می‌رویم. برنامه‌های آموزشی و فرهنگی فرهنگسرا اغلب به‌صورت رایگان یا با هزینه بسیار ناچیز در روستاها برگزار می‌شود. به‌عنوان مثال در روستای جهان‌آباد، حتی یک مدرسه ابتدایی هم وجود ندارد، به همین دلیل برنامه‌های آموزشی ما در این روستا بسیار مورد استقبال اهالی قرار می‌گیرد.
انتخاب سرفصل برنامه‌های فرهنگی و آموزشی برای روستاها تا چه حد براساس نیاز اهالی تعیین می‌شود؟
پیش از آنکه مسئولیت این مرکز فرهنگی را به عهده بگیرم، با بسیاری از خانواده‌های نیازمند ساکن در روستاهای اطراف ارتباط داشتم و با مشکلات آنها آشنا بودم. از طرف دیگر قبل از آغاز هر برنامه‌ای، نیازسنجی می‌کنیم و همه برنامه‌های آموزشی و فرهنگی که در روستاها برگزار می‌شود، براساس نیاز و علاقه مردم همان روستا طراحی می‌شود.
مسئولان محلی تا چه حد با شما همکاری می‌کنند؟
در واقع اگر مسئولان محلی از ما حمایت نمی‌کردند، شاید ما قادر به ارائه چنین خدماتی نبودیم. در این زمینه از فرمانداری و بخشداری گرفته تا دهیاران همکاری کردند و فضاهای مورد نیاز را در اختیار ما گذاشتند و توانستیم این برنامه‌های آموزشی و فرهنگی را ادامه دهیم. با توجه به همکاری خوب اداره‌های آموزش و پرورش باقرشهر و کهریزک، برنامه‌های آموزشی متعددی در مدارس اجرا کردیم که برگزاری جلسات پرسش و پاسخ با موضوع عرفان‌های دروغین و زندگی ایرانی و اسلامی از جمله آنهاست و در کنار همه این مساعدت‌ها باید از همکاری و همراهی خوب مسئولان سازمان فرهنگی و هنری و سازمان بهشت زهرا(س) هم قدردانی کنم، چراکه اگر با ما همراهی نمی‌کردند، بی‌شک نمی‌توانستیم تا این حد برنامه‌ها را توسعه دهیم.

فرهنگسرای رضوان کجاست؟
این مرکز فرهنگی در بهشت‌زهرا(س)، خیابان رضوان، روبه‌روی جایگاه جلوس حضرت امام(ره) قرار دارد و برای کسب اطلاع از برنامه‌های آن می‌توانید با شماره‌های ۵۵۲۰۱۵۳۱ و ۵۵۲۰۲۲۱۸ تماس بگیرید.

کد خبر 450408

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار کوچه پس کوچه

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha